torstai 22. maaliskuuta 2012

Kimmon kiekkopaja

Kun rakensin Salsan kolmisen vuotta sitten, niin päätin viimein opetella myös kasaamaan kiekkoja. Se oli yksi viimeisistä kohteista pyörän säätämisessä, mihin en siihen mennessä ollut tohtinut kajota. Sen jälkeen on tullut muutamakin kiekkopari oiottua ja rakennettua ja nykyään ei tarvitse enää elää sen varassa, mitä kaupoista sattuu löytymään.

Eräs itärajan sankari on rakennellut talven aikana erittäin tyylikästä Scandalia ja siihen piti sitten saada siniseen teemaan sopivat kiekotkin. Merliniltä tilattiin aihioksi siniset Hope Pro II Evot + mustat DT Competitionit + mustat ZTR Crestit -setti, mutta niihin piti vielä vaihtaa kirkkaat nippelit sinisiksi - tottakai.

Mittailin kiekkojen kireydet ennen purkamista ja yllätys oli melkoinen. Ei noihin "valmiisiin" paketteihin aina voi kovin kovasti luottaa. Kuten alla olevat kuvat näyttävät, niin etukiekko oli kasattu melko epätasaiseen kireyteen ja takakiekko oli vedetty reilusti ZTR:n suosituksia kireämmälle. Kun ZTR suosittelee Crestille pinnojen kireydeksi noin 100 kgf:n luokkaa, niin Merlinin jäljiltä vetopuolella (oikealla) oli keskimäärin 142 kgf:n jännitys.  Holkittamattomalle kehälle olisi saattanut käydä hullusti, jos tuolla olisi lähtenyt suoriltaan kivikkoon ryskäämään. Samoin edessä oli pahimmillaan 123 kgf:ään kiristetty pinna, ja vieressä heti noin 65 kgf:n kireyksissä olevat pinnat. Tuollainen yksittäinen jännityspiikki ei myöskään tiedä kovin hyvää kiekon kestolle pitkän päälle.

No nyt pitäisi kiekkojen oleman tasakireyksissä ja muutenkin aivan tyylikkäät. Viikonloppuna ne pääsevät oikeaan käyttötarkoitukseensa - talvipoluille PK Teamin hankiajolle.

Alla kiekkojen kireydet mitattuna Park Tool TM-1:llä. Punainen käyrä osoittaa oikean puolen pinnojen kireyden, sininen vasemman puolen.

Etukiekko Merlinin jäljiltä
Etukiekko Kimmon tekemänä

Takakiekko Merliniltä

Takakiekko Kimmon tekemänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti