maanantai 12. marraskuuta 2012

Seuraava aihio

Koska ensimmäinen kokeiluni pyöräilyvaatteiden tekemisestä onnistui melko hyvin, päätin tälle talvelle tehdä vähän parannellun version talviajohousuista Kimmolle. Edelliset housut ovat olleet ahkerassa käytössä, mutta muutamia parannusideoita on tullut matkan varrella. Vaikka luulimme ostaneemme laadukkaita kankaita, joilla oli vielä hintaakin kohtuu reilusti, huomasimme jo ensimmäisten käyttökertojen jälkeen varsinkin tuulta läpäisemättömän kankaan nukkaantumista. Myös kankaiden lämpimyydessä oli toivomisen varaa ja kun leikkauksestakin tuli tyköistuva, niin varsinaiseen talvikäyttöön housut olivat hivenen liian viileät.

Kun aloin suunnittelemaan uusia housuja, niin ensimmäinen tavoite olikin löytää paksumpia ja kestävämpiä materiaaleja ja toisena muokata kaavoja hivenen tilavammiksi. Vanhemmat Tarppi-Tuotteen ajohousut olivat olleet materiaaleiltaan erittäin hyvät, joten aloin etsimään josko jostain löytyisi samoja kankaita. Eurobiken reissulla satuin yhden hallin perällä näkemään useammankin toimittajan, jolta näitä kankaita olisi saanut. Harmi vain, että he eivät tehneet siellä kauppaa yksityishenkilön kanssa.

Kankaat

Olin jo varautunut massiiviseen hakukoneoperaatioon ja tilaamaan materiaalit ulkomailta, mutta Urheiluareenan sivuilta huomasin, että he myyvät myös pelkkiä kankaita erikseen. Lokakuun lopussa saapuikin paketti, joka sisälsi 1,5 metrin palan TekThermo-kangasta ja 2 metriä Vuelta-trikoota. Näissä kummassakin kankaassa sisäpinta on fleecemäiseksi harjattua, joten niiden pitäisi olla normaalia kuorimateriaalia miellyttävämmän ja lämpimämmän tuntuista. Ensituntumalla kankaat olivat tosi jämäkän tuntuisia ja olin erittäin tyytyväinen hankintoihini.

Kaavojen leikkausurakka

Heti kun kankaat olivat tulleet, aloitin tekemään uusia kaavoja. Suuria muutoksia niihin ei tullut, mutta reiden kohdalle lisäsin tilaa ja siirsin hieman polven kohtaa, sekä tein siihen aiempaa voimakkaamman muotoilun. Housujen etupuoli tehdään TekThermo-kankaasta ja takaosa hengittävämmästä Vueltasta. Suunnittelin etuosan muotoilun siten, että housujen sivusaumat tulevat hieman totuttua taaemmaksi. Tämä ei vielä vähennä merkittävästi takaosan hengittävää pinta-alaa, mutta pitäisi parantaa lonkan seudun ja reiden ulkosyrjän suojaa ajoviimaa vastaan.

Housujen etupuoli, vasemmalla etureiden kaava
ja oikealla sääriosa TekThermo-kankaasta

Samana iltana ensimmäiset kaavat olivat jo kankaissa kiinni ja sormet syyhysivät päästä leikkaus- ja ompeluhommiin. Nukuin kuitenkin yön yli, ennen kuin pääsin tekemään ensimmäisiä saumoja, jotka olivat tietysti polvimuotoilut. Talvipyöräilyhousuissa polven muotoilu on mielestäni tärkeä, koska kerroksia on usein monta ja on todella ärsyttävää jos päällimmäiset housut ahdistavat polkemisliikettä. Ja tiukasti polven ympärille takertuva kangas on myös kylmä.

Polvimuotoilu nurjalta puolelta

Polvimuotoilu valmiina, kankaat pysyvät itse ryhdissään

Housut valmistuivat edelliseen kertaan verrattuna huomattavasti nopeammin, kankaat olivat ensi tuntuman mukaisesti helppoja käsitellä ja olin kaikin puolin tyytyväinen työn jälkeen. Parin päivän päästä housut olivat valmiit ensimmäiseen sovitukseen ja Kimmon ilmeistä päätellen olin oikealla tiellä. Muutoksia kuitenkin tuli, vyötärölle oli kaavoja piirtäessä livahtanut ylimääräisiä senttejä ja muotoilin ne housuista jälkikäteen pois. Samalla säädin olkaimien pituuden ja muotoilun kohdalleen. Lahkeisiinkin olin varannut reilusti mittaa - vaan harvoinpa pääsee lyhentämään housuja Kimmolta! 

Ensimmäinen sovituskappale

Kun tavoitteena oli tehdä parannuksia materiaaleihin ja muotoiluun, niin onnistuin mielestäni erittäin hyvin. Housut istuvat hyvin ja jättävät silti tilaa välikerroksille sekä jalkojen liikkeelle. Myös olkaimien muotoilu onnistui mielestäni edellisiä housuja paremmin. Nyt enää odotellaan kovempia pakkaskelejä, jotta uudet housut pääsevät tositoimiin. Ja kun kangasta tuli hankittua kerralla vähän reilummin, niin seuraavana työlistalla ovat vastaavat housut myös itselleni.

Valmis!

Vaikka itse tehden materiaalikulut jäävätkin melko alhaiseksi, tässä tapauksessa noin 60 euroon, niin kahden ihmisen yhteenlaskettu työpanos suunnitteluun, sovituksiin, leikkaamiseen ja ompeluun on sen verran suuri, että omalle työlleen tässä harrastuksessa ei kannata hintaa laskea. Mutta pääasiahan on se, että saadaan hyviä varusteita vaativiin keleihin!

3 kommenttia:

 1. Mistä oot muuten tuommoisen mallinuken hommannu, tosi elävän näköinen!
  Ihailtavaa kätten taitoa o/

  VastaaPoista
 2. Eka lenkki ajettuna ja onhan nuo hyvät! Leikkaus osui just nappiin.

  VastaaPoista
 3. Mulle voi tehdä myös, mutta M kokoisena:) Mieluiten punamusta, niin sopii uuteen pyörään.
  Mutta oikeasti, hatun noston paikka! Urheiluvaatteet ei ole mikään helpoin projekti ja vielä venymättömästä Windstopperista.

  VastaaPoista