sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Tripla-X tuplana, kiitos

Helmikuussa kerroin uusien maantiekenkien hankinnasta ja nyt noista tossuista alkaa olemaan jo ihan käytännön kokemuksiakin. Aivan, kuten ensituntumakin antoi olettaa, nuo ovat äärettömän mukavat jalassa. Pitkienkään lenkkien aikana ne eivät purista mistään, mutta silti ne istuvat erittäin jämäkästi jalassa ja pyörittäminen on todella helppoa. Toisin sanoen, olen ollut äärettömän tyytyväinen kyseisiin kenkiin.

Mielenkiintoinen juttu aiempiin Specializedin maantiekenkiin verrattuna on se, että klossin saa selkeästi päkiän taakse kiinni. En ole siirtynyt vielä ainakaan Joe Frielin kovasti hehkuttamaan keskelle jalkapohjaa sijoitettuun klossiin, mutta tuo idea laittoi pohtimaan, että jos jalkaterä on liki 30 cm pitkä, niin kyllähän pohkeelle tulee huomattavasti vähemmän kuormaa, mikäli klossi on aavistuksen likempänä kantapäätä. Varsinkin, kun minulla on sen verran pitkiä runkoja käytössä, että niin sanottu toe-overlap (varpaan osuminen eturenkaaseen käännöksissä) ei ole ongelma.

Vieläkin minulla on pikkuisen ongelmia Boan kiristämisen kanssa. Pitäisi malttaa jättää se sen verran löysälle, että se ei vielä tunnu kireältä. Sillä siinä vaiheessa, kun Bontragerin kenkä alkaa tuntumaan olevan kireällä, se myös on sitä - todella. Eli mieluummin lähden hieman löysällä kengällä liikkeelle ja alkuverryttelyn aikana pistän kenkiä muutaman naksun kireämmälle, kunnes ne tuntuvat juuri sopiville ajossa.

Kenkien täydellisyys johti sitten väistämättä lisäkuluihin. Kun kauden alettua sovitin vanhoja maastokisakenkiä jalkaan, niin ero oli valtava. Ei siinä, edelliset Specializedin S-Worksitkin ovat erittäin hyvät kengät, mutta päkiän alueen istuvuudessa minun jalkaani ero on huomattava. Ehkä isoin ongelma on se, että jalkani on erittäin kapea ja matala jalkaholvin osalta, mutta päkiä ja varvastila on kuitenkin kohtuullisen leveä. Mene ja tiedä, mutta uusia maastokenkiä alkoi tekemään mieli ja kovasti.

Vielä, kun Tikkalan Artokin meni mainostamaan hankkineensa kyseiset kengät, aloin olemaan jo sen verran tiukilla, että marssin Pyörä-Suvalalle. Tietenkään minun kokoisia malleja ei ollut hyllyssä, mutta kun maantiekenkien perusteella tiesin todennäköisen koon valmiiksi, niin sellaiset laitettiin tilaukseen välittömästi. Kauaa ei kestänytkään, kun puhelimeen kilahti viesti, että kengät ovat saapuneet.

Ensimmäinen kokeilu oli suoraan sanottuna pieni pettymys. Eivät ne jotenkin istuneetkaan niin mukavasti jalkaan, kuin maantiekengät. Vähän alkoi jo harmittamaankin, kunnes hoksasin, että maantiekengät olivat lopputalven traineritreeneissä ja alkukevään lenkeillä muotoutuneet jo niin hyvin jalkaan, että uusi kenkä kaipaisi vain kovaa käyttöä hetken aikaa istuakseen jalkaan vastaavalla tavalla. Ehkä sitä pitää tehdä keikka kesällä vielä Pärjänjoen lestiverstaaseen, siellä on moni kenkä löytänyt lopullisen jalkaan sopivan muodon.

Alkukauden ajojen perusteella Bontrager XXX:t ovat myös maastossa oikein mainiot kengät. Ehkä tuntuma Shimano XT -polkimiin ei ole yhtä tiivis, kuin Specializedeilla, mikä tuntuu vähän häiritsevältä tiukemmassa ryskytyksessä, mutta taas toisaalta erittäin jäykkä pohja ja hyvä istuvuus jalkaan korvaavat tuon puutteen helposti. Odotan innolla, minkä tuntuiset kengistä vielä tuleekaan, kun saan niillekin enemmän tunteja alle.


1 kommentti:

  1. Onko tripla X:n maastokengiin syntynyt miellyttävää tuntumaa? Entäs tuo suhde XT polkimiin, Hyvä huono? Ellei jopa paras?

    VastaaPoista