Paljonko tulee kilsoja vuodessa? Ajaksä talvellakin? Mun yks tuttukin ajoi kerran kolmesataa kilsaa kerralla... Näitähän riittää erilaisissa kahvihuoneissa ja monessa paikassa keskustellaan siitä, kuinka kovaa ja paljon pitää treenata. Toisaalta liian harvoin saa lukea kenenkään treenimääristä aivan selkeää dataa, mitä sitä oikeasti on tehty, tai jätetty tekemättä. Eilen illalla nousi pikkuisen kuumetta ja tässä sairaslomapäivän kunniaksi oli aikaa selailla edellisen kauden treenihistoriaa ja samalla tuumin nostaa sieltä muutamia lukuja näytille blogillekin.
Jotta alla oleva numeropläjäys saataisiin jonkinlaiseen asiayhteyteen, niin laitetaan ensin tärkeimmät pohjatiedot: Ikää minulla on 34 vuotta, painoa noin 85 kiloa ja tehontuotto anaerobisella kynnyksellä oli viime heinäkuussa testattuna 354W, mistä saadaan siis noin 4,16 W/kg, eli mistään eliittiurheilijasta ei vielä ole näillä luvuilla kysymys. Harrastekassankin tienaan aivan normaaleissa päivätöissä, eli 40 tuntia viikossa menee noissa merkeissä ja harjoittelu tapahtuu sitten sopivissa väleissä.
Parhaat ajot osuivat kuluneena kesänä Finlandia MTB:hen, mistä tuloksena 15 sija ja 33 minuuttia voittaneelta Samuel Pökälältä turpaan, sekä Tähtisadeajoihin, mistä tuli 14 sija, vain vähän reilun 11 minuuttia voittaneen Valtteri Revon perässä. Uutena juttuna kävin myös juoksemassa Tukholman maratonin, missä matka taittui aikaan 4.01.07, joten itse olen melko tyytyväinen kesän aikana saavutettuun tahtiin molemmissa lajeissa.
Harjoitusmääriin on laskettu kaikki sellainen toiminta, mikä on ollut suunniteltua treeniä. Minulla työmatka kestää noin tunnin fillarilla ja käytän työmatkoja palauttavina treeneinä aamuisin ja jonkinlaisen mutkan kautta iltapäivisin, joten ne ovat luvuissa mukana. Toisaalta taas kotona tehtyjä kuntopiirejä, venyttelyjä yms. ei ole matkassa. Kokonaisuudessaan tällä tavalla kalenteriin on kertynyt tunteja kauden aikana 515 tuntia 59 minuuttia, mistä 75% on sykkeiden perusteella tehty aerobisen kynnyksen alla, 15% saman kynnyksen yläpuolella ja 10% on voimaharjoittelua, eli minun kohdalla lähes täysin perinteistä kuntosaliharjoittelua.
Maratontavoitteesta johtuen juoksua tuli selkeästi normaalia vuotta enemmän, vähän yli 70 tuntia, mistä 36% aerobisen kynnyksen yläpuolella, eli juoksuharjoitteluni oli viime keväänä jonkin verrankin keskimääräistä treeniä kovatehoisempaa. Toisaalta valmistautumisaika maratonille oli suhteellisen lyhyt ja keskityin aika paljon juoksuvauhdin kasvattamiseen lähes tyhjästä, jolloin tein paljon erimittaisia vetoharjoitteita, mikä nostaa tehoja väkisinkin. Matkaa juosten kertyi maraton mukaanlukien 665 km, mistä maratonia ennen 548 km. Juokseminen söi selkeästi tunteja pois hiihtämiseltä ja suksien päällä vietin viime talvena ainoastaan vajaan 12 tuntia ja kilometrejä kertyi varsin vaatimattomat 174 kilometriä.
Vaikka leimaannuin noihin juoksuhommiin aika vahvasti, niin kyllähän pyöräily - ja ennen kaikkea maastopyöräily - on se päälaji ja tulee aina olemaan. Pyörän päällä vietin viime kaudellakin sen 386 tuntia, joista maastopyörillä 276 tuntia, cyclocross-pyörällä 51 tuntia ja maantiepyörällä 47 tuntia. Lisäksi trainerilla ja spinningsalilla ajoin noin 12 tuntia talven aikana. Kilometrejä kertyi vastaavasti maastopyörillä 4926,9 km, cyclocross-pyörällä 1202,6 km ja maantiepyörällä 1262,5 km, eli yhteensä 7392 kilometriä. Pisin yhtenäinen lenkkikin oli vain 143,6 kilometriä Kuusamo GG:ssä, joten ei noilla lukemilla Fillarifoorumilla kovin paljoa pullistella, mutta kyllähän niilläkin jonkinlaista vauhtia saa aikaan.
Viimeisenä, mutta ei tietenkään vähäisimpänä lukemana on tähän kaikkeen palanut energia. Polarin laskentakaavojen mukaan pelkästään urheiluharrasteisiin paloi viime kaudella vähän reilu 338000 kcal. Rasvaksi muutettuna tuo vastaa noin 37 kiloa läskiä, joten tuo kaikki löytyisi vyötäröltä, mikäli ulkoileminen jäisi vähempiin. Tämä myös teille kaikille vinkiksi, jotka istutte silmät suurina lounaspöydässä vastapäätä. Muutenkaan allekirjoittaneen ruokailutottumuksista ei kannattane kenenkään ottaa mallia, ennen kuin kebab, kiinalainen pikaruoka ja perunalastut nousevat kansanterveyslaitoksen suosituksissa muutaman pykälän.
Tulevaan kauteen tuntimäärät eivät varmaankaan tule paljoa muuttumaan, mutta kyllähän tuota ajankäyttöä tullaan tehostamaan varmaan aika reilusti. Vuoden päästä on mukava vertailla, mitä tapahtui ja mikä muuttui. Siihen asti treeni-iloa itse kullekin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti