maanantai 23. joulukuuta 2013

Wienin maistelua

Tänä vuonna päätimme jättää kotoisan joulun väliin ja pakkasimme laukut ja suuntasimme Itävaltaan. Olemme olleet tuolla reissulla tähän mennessä reilut kaksi päivää, jotka vietimme Wienissä ja tänään iltapäivästä saavuimme Ramsauhun, missä on tarkoitus viettää hiihdellen loput joululomasta.

Ainahan näillä reissuilla ei kaikki mene niin kuin suunnitellaan. Onnistuimme nappaamaan Ebookersin valikosta aikanaan sellaisen kombinaation, missä oli eri yhtiöiden lentoja Oulun ja Wienin välille. Ensin SAS:lla Oulusta Tukholmaan ja siitä eteenpäin Austrian Airlinesilla. Vaikka molemmat kuuluvatkin samaan Star Alliance -ryhmään, niin silti kuulemma samalla varauksella ei ylimääräinen matkatavara - eli tässä tapauksessa sukset - kulkeneet koko matkaa. Eli suksille olisi pitänyt varata paikat kahdelta eri yhtiöltä ja maksaakin vielä erikseen ylimääräiset maksut kahdesti per suunta. Isot kiitokset kuitenkin Kustille ja Markolle neuvoista ja avuista suksien kuskaamiseen, mutta tällä kertaa oli pakko jättää omat välineet kotio ja luottaa vuokrakamppeisiin. Onneksi nopeiden ennakkotiedusteluiden perusteella näytti siltä, että Ramsausta saisi helposti kohtuullisen hyvälaatuisia kapuloita alle, joten emme antaneet sen haitata lähtöfiiliksiä.


Oulunsalossa siirryimmekin sitten jonnekin muinaiselle vuosikymmenelle, kun ahtauduimme Saabin potkurikoneeseen ensimmäiselle etapille. Tai siis ennemminkin minä ahtauduin ja Heli käveli sisään jokseenkin suorana. Jalkatilojen määrää ei tarvitse edes arvailla, mutta onneksi lento ei ollut puoltatoista tuntia pidempi. Jälkimmäinen yhteys olikin sitten aivan eri planeetalta. Itävaltalaiset tarjosivat aivan tuliterän sisustuksen, erittäin siistin koneen ja muutenkin ehkä yhden parhaista lentokokemuksista pitkään aikaan.

Itävalta antoi muutenkin loistavan kuvan itsestään heti alusta lähtien. Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, puhuvat mielellään hyvää englantia ja joukkoliikennekin on erittäin täsmällistä ja helposti käytettävää jopa näin maaseudun asukkaalle. Kaiken kukkuraksi varaamamme Hotelli Capri oli tuollaiseksi laitakaupungin perushotelliksi aivan loistava. Ensi kommellusten jälkeen loma alkoi siis oikein hyvissä merkeissä.

Lähdimme varman päälle perussetillä liikenteeseen: Kamat hotelliin, nopea suihku ja kylille. Ostimme kahden vuorokauden Vienna Ticketin, millä sai matkustaa julkisilla ympäri kaupunkia niin paljon, kuin halusi ja lähdimme kohti Rathausia, missä on Wienin suurin ja kuuluisin joulutorialue. Olihan se meininkiä, sakkia oli kuin Salpausselän kisoissa, hehkuviiniä runsaasti tarjolla ja muutenkin ihmiset osasivat näyttää, että joulu on ennen kaikkea iloinen juhla.


Seuraavana aamuna olikin sitten enemmän perusturismia ohjelmassa. Tukevan aamupalan jälkeen lähdimme Espanjalaiselle Ratsastuskoululle katsomaan, mihin kaikkeen osaavat ratsastajat ja taitavat Lipizzanhevoset pystyvät. Show oli aivan uskomaton, sitä katsellessa on helppo uskoa, että sekä ihmisillä, että hevosilla on takana yli kymmenen vuoden yhteinen harjoittelu.


Jatkoimme kulttuuri- ja joulutoriaiheista kierrostamme vielä Schönbrunnin palatsille, joka on palvellut aikanaan keisarien asuntona ja kyllähän se siltä näyttikin. Kilometritolkulla tarkkaan hoidettua geometrista puutarhaa, muutaman kymmenen erilaista sivurakennusta ja paljon marmoripatsaita. Hommat on hoidettu ennen vanhaan aika tinkimättömällä tyylillä!


Illan päälle etsimme vielä ravintolaa, missä olisi tarjolla jotain perinteistä itävaltalaista ruokaa. Tripadvisoria konsultoimalla löytyi Salm Bräu -niminen paikka kaupungin länsilaidalta. Paikka toimii yhä panimona, joten hyviä oluita oli tarjolla ja ruokalistakin näytti ainakin lihansyöjälle erittäin sopivalta. Paikka ei pettänyt lainkaan odotuksia - päinvastoin! Spare ribs -annos kahdelle oli aivan valtaisa annos lankulla tarjoiltuna. Siihen päälle muutama hyvä mallasjuoma ja itävaltalaiseen tapaan makea jälkiruoka ja isot kupit kahvia. Loistava iltapala seuraavan päivän junamatkaan valmistautuessa.

Tästä alkaa loman seuraava vaihe - viisi päivää ulkoilua ja joulun viettoa Ramsaussa. Oikein hyvää joulunaikaa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Alkuvaikeuksien jälkeen vaikuttaa kyllä huikekan hienolta reissulta jo tähän asti! Mukavalta näytti herkkujen maistelu videolla, nautiskelkaa ja sitten mukavasti päälle sporttia. Vaikka en minä edelleenkään käsitä, miten voi muka joku Ramsau nyt mennä Petäjälammen edelle..;-) Olokaa ölövinä ja nauttikaa!

    VastaaPoista
  2. Hyvät joulut myös täältä Itävallasta, Bad Gasteinista. Täällä on lunta ja ihmisillä mukava joulumieli. Kyllä kelpaa vedellä telemarkkia hyvissä rinteissä.

    terveisin Pyssynäen isäntä ja emäntä

    VastaaPoista