sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Suksi, suksi...

Noniin, taas ollaan siinä vaiheessa kautta, kun pyöräily ei Oulun seudulla tarjoa mitään hekumaanista nautintoa, ellei sitten satu tykkäämään korvasta sisään vaakatasossa puskevasta räntäsateesta. Muutama huippupäivä toki on siinäkin lajissa sattunut vastaan, kuten esimerkiksi perjantaina ja tänään, kun kaikki polut olivat jäisen kovia ja vain kutsuivat kaahaamaan. Juokseminenkaan ei tänä syksynä ole erikoisemmin hipittänyt, ehkä se maratonin läpäiseminen tyhjensi pajatson sen verran hyvin, että enää ei ole suurempaa poltetta (tai mitään järkevää syytä) lähteä tossujen päälle.

Hiihtohommat sen sijaan ovat tänä syksynä maistuneet erityisen hyvälle. Yksi iso syy saattaa tosin olla syyskuussa Carilaiselta tullut pari Atomicin World Cup Hard Trackeja vapaalle hiihtotavalle. Ostoprosessi oli varsin yksinkertainen, soitin kyseiseen liikkeeseen ja kerroin, että tämän kokoinen kaveri etsii helposti hiihdettävää lenkkisuksea, millä olisi vakaata mennä vähän kovemmallakin baanalla. Tämä siksi, että Oulun alueella ladut tuppaavat olemaan melkoista ratapohjaa jo iltapäivästä, kun päivätyöläinen sinne asti ehtii. Pari kuukautta nuo sukset odottivat työhuoneen nurkassa ja minä purin kynsiä, että mihinköhän sitä tuli investoitua...

Marraskuun loppupuolella sitten oli jo pakko päästä kokeilemaan noita kalikoita ja suuntasimme Helin kanssa Vuokattiin putkeen ja säilölumiladulle testaamaan ostoksia. Ensimmäisen tunnin totuttelin vanhalla Salomonin parilla hiihdonomaisiin liikeratoihin ja jälkimmäiselle tunnille vaihdoin sitten uuden parin alle. Ja olihan siinä eroa! Voi jestas sitä ajamisen iloa jälleen kerran, kun lähti noilla Atomiceilla liikkeelle. Jotenkin tuntui, että se kaikki ylimääräinen huojuminen ja heiluminen suksen päällä loppui juuri siihen ja yhtäkkiä oli kaikki mahdollinen tila ja aika käytettävissä eteenpäin vievän voiman tuottamiseen.

Hymy oli leveä, kun suuntasimme päivän jälkeen takaisin kotia kohti, hankinta oli varsin onnistunut ja tästä olisi hyvä jatkaa kohti talven latuharrasteita. Pari viikkoa oli vähän rauhallisempaa hiihtohommien suhteen, kävin ainoastaan kiipeilemässä Köykkyrissä NUTS:n pikkujouluriehan, mistä tulikin varsin mallikas maratonhiihtosimulaatio. Melko tarkkaan kolme tuntia kiipeilemistä ylös alas, melko kovilla sykkeillä sauvojen kanssa osoitti, että nykyiselläkin lihaskestävyydellä voisi jo kuvitella myös hiihtävänsä vastaavan ajan melko reippaasti, kunhan vain saan vähän tunteja alle ja tekniikkaa paremmaksi.

Itsenäisyyspäiväviikonloppuna suuntasimme sitten ystävien kanssa Ylläkselle hiihtämään. Tähän aikaan vuodesta se on varmasti Suomen parhaita paikkoja harrastaa, ladut ovat jo alkutalvesta loistokunnossa ja niitä riittää. Vaikka lauantaina erittäin kylmäksi muuttunut keli vähän katkaisikin ohjelmaa, niin silti kasaan kertyi mukavat 7 tuntia ja liki 70 kilometriä hiihtoa.

Samalla pääsin testailemaan mökistä löytyneitä muidenkin valmistajien suksia ja hiihtotuntumassa ei löytynyt mielestäni noiden Atomicien vertaista paria. Ehkä pakkaskelin luistossa tuo minun pari vielä hävisi muutamalle muulle kokeillulle parille, mutta toisaalta niissä on vielä tehdashionta pohjassa, eikä voitelukaan vielä ollut mikään kovin kummoinen. Joka tapauksessa pohjoisenkin laduilta jäi todella positiivinen kuva sekä Hard Trackeista, että ukosta niiden päällä.

Oulussa en ole vielä suksien päälle sitten ehtinytkään, kuin kertaalleen Sankivaarassa, mutta täällä pitänee vielä jonkin aikaa hiihtää noilla vanhemmilla pareilla, sen verta vaatimaton on vielä lumitilanne paikallisilla laduilla. Joka tapauksessa jo tässä vaiheessa vuotta on muutamaa sataa metriä vaille sata kilometriä alla, mikä on aivan huikea tilanne viime vuoden tilastoihin verrattuna. Suunnitelmat alkavatkin kääntymään siihen suuntaan, että ensi keväänä voisi hyvinkin käydä testaamassa ainakin Napapiirin Hiihdon, ehkä Vuokatti Hiihdon, sekä sitten näitä paikallisia pienempiä häppeninkejä. Josko sen elämänsä ensimmäisen hiihtosatasenkin saisi rikottua, saapa nähdä...

Siihen asti hauskoja hiihtohetkiä kaikille!

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä. Jos hiihtokärpänen puree niin kovaa niin kaverit järkkää nyt toista kertaa 12h hiihdon Kuusamossa. Tällä kertaa paikka on Oivanki. Itse olen ilmoittautunut sinne, käyn joko yksin vetämässä niin pitkään kuin kyvyt riittää tai johonkin joukkueeseen sitten. 3km valaistu reitti, jossa on pertsan latu ja vapaan baana. Oivangista sapuskat ja varmaan majoituskin järjestyy tavittaessa.

  https://www.facebook.com/events/740799079265033/?source=1

  VastaaPoista
 2. Carilaisesta kävin myös hakemassa itselle "Matukkojen" tilalle "Atomit". Kyllähän sitä eron huomasi. Ainakin itselle jätti ostotapahtuma kaikin puolin varsin positiivisen kuvan liikkeestä.......

  VastaaPoista
 3. Ellei Kuusamossa ole perinteiseen tapaan helmikuun lopussa -45 asteen "lämpö"tiloja, niin tuota 12 tunnin hiihtoahan voisi jopa harkita. Ja tosiaan Carilaisen palveluita voi kyllä suositella ihan varauksetta kaikille hiihdon ystäville.

  VastaaPoista