keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Mistä ostat?

Aika usein meiltä kysytään kahvipöytäkeskusteluissa, mistä ostamme harrastevälineemme. Koska ainoat tukijamme ovat kummankin työnantajat jokakuukautisen palkkakuitin muodossa, niin kalustoa tulee hankittua aina tarpeen mukaan milloin mistäkin - ja joskus ilman tarvettakin. Vuosien varrella meille on muodostunut tiettyjä tapoja ja tottumuksia, joiden avulla teemme ostoksia.

Oulu on siitä mukavan kokoinen kaupunki, että tänne mahtuu useampiakin hyviä urheiluvälinekauppoja. Pyöräasioissa paikallisilta kauppiailta saatu apu on ollut matkan varrella aivan korvaamatonta, välillä jopa mahdottomankin tuntuisia asioita on tapahtunut. Kun Kimmolta ensimmäisenä opiskeluvuonna varastettiin Marinin maasturi, niin Suvalan Jari kaivoi tilalle hetkessä Cannondale M700 SL:n. Tai kun minä himoitsin keskellä kauneinta kesää täysjoustorunkoa, niin Joutsensillan Intersportin Lassi taikoi Finnmeblin avustuksella, loppuunmyydystä Euroopan keskusvarastosta huolimatta, Giant Anthem X:n rungon alle kuukaudessa! Kun tähän lisätään aukioloaikojen ulkopuolella myydyt vaihdevaijerit ja hetkessä minun kisakiekkoon rakennetut DT:n Revolutionit, niin vastaavia tarinoita riittäisi vaikka omaksi blogitekstiksikin asti. Kyllähän nämä paikalliset liikkeet ovat meille ehdottomasti tärkeimmät ystävät ja yhteistyökumppanit!

Kaikkea ei kuitenkaan Oulustakaan löydy, joten joskus on pakko lähteä merta edemmäs kalaan. Täydellistä nettikauppaa ei vielä ole vastaan tullut, joten useammankin kaupan tarjontaa tulee seurattua säännöllisesti. Alla muutamia tärppejä sellaisista putiikeista, joiden kanssa on tullut tehtyä kauppaa pidemmän aikaa ja kokemukset ovat olleet positiivisia.

Iso-Britannia


Brittein saarilta tulee shoppailtua enimmäkseen vaatteita ja Hopen osia. Useimmiten liikkeet ilmoittavat hinnat sekä punnissa, että euroissa, mutta me olemme tehneet ostokset aina punnissa ja antaneet Luottokunnan hoitaa muutoskurssin. Yleensä luottokorttilaskussa on ollut aavistuksen pienempi loppusumma, kuin kauppojen valuuttakurssilla.

Chain Reaction Cycles: http://www.chainreactioncycles.com/
Chain Reaction Cycles, eli tuttavallisemmin CRC on varmaan vanhimpia ja tutuimpia verkkokauppoja suomalaisille. Aiemmin CRC:n hintataso oli kautta linjan hyvinkin edullinen, mutta nykyään saa olla aika tarkkana, mitä täältä kannattaa hankkia. Minun vanhimmat Hopen jarrut ovat kotoisin CRC:ltä, kuten myös suurin osa Middleburnin kammista, rattaista ja spidereista. Myös Hopen ajovalot ovat täältä kotoisin ja niiden kanssa on tullut myös koeponnistettua takuun toimivuus, kun yhdestä akusta murtui liitin. Koko prosessi toimi todella nopeasti ja helposti.

ProBikeKit: http://www.probikekit.co.uk/
PBK:n parasta antia ovat vaatteet. Täältä on tullut ostettua hauskoja SockGuyn ajosukkia, Morvélon t-paitoja, sekä ajovaatteita laidasta laitaan. Jotenkin tuntuu, että nykyään PBK:n valikoimat ovat suppeammat, kuin aivan huippuaikoina muutama vuosi sitten, tai sitten vaan satumme kaupoille aina silloin, kun meidän koot ovat finaalissa. Joka tapauksessa vieläkin täältä löytyy kaikkea hauskaa päällepantavaa.

Wiggle: http://www.wiggle.com/
Jos kaksi edellistä brittikauppaa ovat hieman taantuneet tasoltaan viime aikoina, niin tuntuu, että Wiggle on menossa täysin päinvastaiseen suuntaan. Viimeisen vuoden aikana kuriiri on kuskannut Wigglen paketeissa Kimmolle erinäisiä juoksuvarusteita, joista tärkeimpänä Mizunon juoksutossut, Eastonin kuituosia, High5:n loistavia juotavia geelejä ja yhdet Hope Stealth Race Evo X2 -jarrut. Tytöille tiedoksi, että Shock Absorberin urheiluliivejä on todella laaja valikoima ja hinnat ovat varsin kilpailukykyiset. Itse ostin talvella alennusmyynnistä 15 euron topin ja 30 euron urheiluliivit, kummatkin soveliaita vaikka juoksuhommiin.

Merlin Cycles: http://www.merlincycles.com/
Merlinin taikavoima piilee alennusmyynneissä. Ehkä normihintaisena tämä kauppa ei kilpaile muiden verkkokauppojen kanssa, mutta jos silmä sattuu nappaamaan alennusmyynnistä jotain kiinnostavaa, niin silloin hinta saattaa olla hyvinkin kohdallaan. Täältä kannattaa väijyä varsinkin Foxin joustokeuloja, ylivuotiset keulat voivat olla kaupan reilusti alle puoleen hintaan. Anthem X:n nykyinen keula löytyi juurikin Merlinin talvialennuksista ja olen jo useampaan kertaan ollut lähellä hankkia Chameleoniinkin 120mm Foxin nykyisen Reban tilalle.

Saksa


Saksahan on legendaarinen nettiostosten paratiisi. Foorumitietojen mukaan sieltä kannattaa hankkia pyörätkin kokonaisena, vaikka ei olisi koostakaan hajua - sen verran halpaa siellä on. Itse emme ole ehkä ihan näin vakuuttuneita, mutta onhan siellä jotakin romua huomattavasti laajemmalla valikoimalla ja edullisemmilla hinnoilla tarjolla.

Trikotexpress: http://www.trikotexpress.de/
Trikotexpress on yksi minun lempikaupoistani, nimensä mukaisesti erikoistunut pelkästään vaatteisiin. Minä olen ajanut jo ainakin kolme vuotta pelkästään Nalinin housuilla, ne vain jotenkin passaavat minulle niin mainiosti. Trikotexpressillä on laajin valikoima Nalinia ainakin niistä kaupoista mitä minä tiedän ja palvelu on ollut erittäin ystävällistä ja nopeaa silloin kun olen valintaan apua tarvinnut. Myös palautus ja takuuvaihto onnistuu saumattomasti, jos sellaista sattuu tarvitsemaan.

Hibike: http://www.hibike.de/
Isoin hankinta Hibikesta on minun jäykkäperäinen Giant, se sattui Kimmon silmiin jostain tarjouskirjeestä. Tuon pyöräostoksen lisäksi Hibikesta on useimmiten kulkenut tähän suuntaan pehmeitä paketteja, varsinkin Kimmolle sopivia huppareita tuntuu löytyvän jatkuvasti.

Bike-Components: http://www.bike-components.de/
Bike Discount: http://www.bike-discount.de/
Näille kahdelle kaupalle lienee tarpeetonta tehdä erillisiä kappaleita. Kummassakin on liki identtinen valikoima, muutaman sentin tarkkuudella samat hinnat ja muutenkin melkolailla sama meininki. Discountin postikulut ovat aavistuksen matalammat, mutta loppujen lopuksi ostoskorin kokonaishinta ja osien saatavuus ratkaisee kummasta kuriiri lähtee pakettia tuomaan. Näistä kaupoista tulee ostettua useimmiten kaikkea pientä kuluvaa osaa, kuten renkaita, ketjuja, rattaita, vaijereita ja kuoria.

Action Sports: http://www.actionsports.de/
Action Sportsin erikoisalaa ovat kiekkosetit. Sekä minun, että Kimmon kisakiekot ovat täältä kotoisin. Hinnat ovat varsin maltilliset, melkein pelkkien DT:n napojen hinnalla saa valmiiksi kasatut kevyet kiekot. Kasauksen laatu tosin on kiltistikin sanottuna vaihtelevaa, itse en ajaisi yksilläkään tämän pajan kiekoilla ilman uudelleen kasausta mitattuani pinnankireysmittarilla kiekkoni uutena läpi.

Kelpaako käytetty?


Sen verran tulee kierrätystäkin kannatettua, että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Käytettyä se on kuitenkin hetken kuluttua, niin miksi jonkun toisen vähän käyttämä osa olisi sen kummempi kuin itse sisäänajettu? Varsinkin Kimmo on erikoistunut käytettyjen osien jahtaamiseen ja kotimaiset myyntikanavat ovat jatkuvassa seurannassa. Lähes poikkeuksetta kaupankäynti on ollut todella mutkatonta ja osat siinä kunnossa, kuin myyjä on kertonutkin. Esimerkiksi Kimmon Storckista yli puolet on käytettynä ostettua osaa ja minun Chameleon liki kokonaan, runkoa myöten. Fillari-lehden tori (http://www.fillari-lehti.fi/Tori.aspx) ja Fillaritori (http://www.fillaritori.com/) ovat yleisimmät kauppapaikat.

Tällä hetkellä minulla on kuumimman speksauksen ja etsinnän alla uudet jarrut Anthem X:ään ja mahdollisesti juoksutossut, ellei Oulusta pikapuoliin ilmesty sopivia vastaan. Eiköhän näihinkin taas jostain päin maailmaa ratkaisu löydy...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti