keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Talvikauden harjoittelua, osa 1

Talvikauden harjoittelu alkaa tänä vuonna poikkeavan aikaisin. Kisakausi katkesi niin ajoissa, että tässä on oikeastaan pidetty ylimenokautta jo toista kuukautta. Syyskuun alussa sain jo muutaman aivan mukavan treeniviikon alle, mutta sitten työreissusta alkanut flunssa ja sitä seurannut poskiontelotulehdus katkaisivat hyvin alkaneen kauden.

Viime talvena kokeilin jonkin verran uusia juttuja, mutta en tuntenut oloani harjoitellessa kovin vakuuttuneeksi, eivätkä tuloksetkaan olleet aivan sitä, mitä olisi voinut olettaa. Siispä tälle talvelle palataan taas aivan perusasioihin - voiman ja peruskunnon kehittämiseen. Tämä tietysti tarkoittaa sitä parasta, mitä syksy voi tarjota, eli saa ja pitää ajaa niin paljon, kuin vain suinkin ehtii. Kiire ei ole minnekään, mutta metsässä saa viettää aikaa ihan luvan kanssa!

Voimaharjoittelu tulee oikeastaan kokonaan tehtyä kuntosalilla. Monet tekevät vallan tehokkaasti voimatreeninsä pyöränkin päällä, mutta minulla on kaksi syytä, miksi keskityn saliharjoitteluun. Ensimmäinen on se, että näin vähävoimaisen urheilijan täytyy tehdä aika paljon töitä myös yläkropan eteen, jotta pysyisi kisakaudella edes vähän siinä polulla ja toisekseen tykkään pyöräilystä aivan liikaa, että alkaisin vapaahtoisesti uhraamaan sitä vastatuuleen isolla tuumalla Tyrnävän aroilla hinkkaamiseen. Eli fillarointi fillarointina ja harjoitukset harjoituksina.

Joulukuun alussa on kauden ensimmäinen hiihtoreissu, toivottavasti Ylläksellä on jo silloin lunta riittävästi. Pitkän viikonlopun aikana pitäisi ottaa ensimmäiset liu'ut tämän talven laduilla ja siihen mennessä pitäisi tehdä sen verran valmiuksia kasaan, että saisi viikonlopusta mahdollisimman paljon irti, eikä toisaalta olisi aivan remontissa neljän ulkoilupäivän jälkeen. Eli pari kertaa viikossa juoksua ja sauvarinnettä vielä kalenteriin ja paketti alkaisikin olemaan kasassa.

Seuraavan kahdeksan viikon (kahdesti 3 harj. + 1 lepo) ohjelma näyttää suunnilleen seuraavanlaiselta (Lepoviikolla tiistain ja torstain harjoitukset pudotetaan pois ohjelmasta):

Ma: Lepo
Ti: 60min spinning / juoksu + 60 min kuntosali
Ke: 120min pyöräily
To: 60min spinning / juoksu + 60 min kuntosali
Pe: Lepo
La: 60 min kuntosali + 90 min juoksu / sauvarinne
Su: Pitkä MTB-lenkki
Yhteensä: 10-12h

Spinningin ja juoksun vaihtelun määrää aivan täysin vallitseva säätila. Vaikka Suomessa harvemmin voi luottaa hyviin ulkoilukeleihin, niin joku roti siinäkin hommassa. Jos ulkona sataa, kuin tsekkiläisessä mustavalkofilmissä, niin en varmasti lähde itseäni kastelemaan, vaan menen suosiolla sisälle hikoilemaan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti