maanantai 18. kesäkuuta 2012

Salsa kymppikerhoon!

Se on aina juhlava fiilis, kun saa ajettua yhden pyörän lisää yli kymmenentuhannen kilometrin rajapyykin. Toissa viikolla Salsasta tuli minun historian neljäs pyörä, jolle tämä onnistui, kunniataulukko suoritusjärjestyksessä:

1. Helkama Park Avenue (1994-2000)
2. Kona Jake The Snake (2006-2008, runko yhä varastossa tallessa)
3. Ridley Supercross (2008 --> Yhä liikenteessä...)
4. Salsa Mamasita (2009 --> Yhä liikenteessä...)

Mistä se kaikki sitten lähti? Jo pitkään Kankaisen Mika oli huudellut korvaan, että parimetristen ihmisten pitää ajaa 29" pyörillä, mutta silloin minulla oli kohtuu kepoinen Canyon CF Ultimate kisakamppeena, enkä halunnut vielä luopua siitä. Isopyörän kokeileminen kuitenkin houkutti ajatuksena ja kun 2008 kesällä tuli eräällä puolitutulla kokkolalaisella vastaan sopivan kokoinen Gary Fisher Rig, niin ostin sen ja rakensin itselleni talvipyöräksi. Loppukesästä ja syksyllä ajoin sillä melko paljon ja aloin jo miettimään, että sitähän saattaisi tulla toimeen isopyöräisen vaihdepyöränkin kanssa.

Ensimmäiset ajatukset isopyöräisestä olivat, että siitä saa ainakin rakennettua hiton paljon paremman näköisen pyörän pitkälle ihmiselle, kuin 26" kiekkojen kanssa. Ja tunnettu tosiasiahan on se, että paremman näköinen pyörä kulkee aina kovempaa. Toisaalta se ei ollut niin paljoa kömpelömpi edes käsitellä, kuin olisi voinut internetin tietojen ja Fillari-lehden artikkeleiden perusteella päätellä. Vaikka sen hetkisen tiedon mukaan isopyöräiset eivät soveltuneet lainkaan "tekniseen kikkailuun", niin eipä kyllä kuskikaan, joten tasoissa oltaisiin. Pehmeillä paikoilla ja talvikelillä isopyöräinen tuntui olevan selkeästi parempi, joten aloin pikkuhiljaa ihastumaan ajatukseen.

Marraskuussa 2008 ruotsalaiset helpottivat päätöksentekoa laittamalla cyclecomponents.comissa 70% alennukseen ylijääneet Salsan rungot. Siellä odotti aivan selkeästi ottajaansa grafiitinharmaa 21" runko. Ei muuta, kuin "Köp" -nappi pohjaan ja laatikko kotio.


Mamasita laatikossaan joulukussa 2008

Eihän minulla ollut edes vielä mitään osia tuohon runkoon laitettavaksi, joten piti lähteä etsimään sopivaa keulaa, sekä rakentamaan kiekkoja. Keulaksi löytyi Reba SL ja kiekot rakensin itse Hope Pro II- navoille DT Revolution -pinnoilla sekä DT X470 -kehillä. Hyvät tuli, vaikka itse sanonkin. Loput osat raavin sitten Canyonista irti ja niin oli ensimmäinen versio valmis maaliskuussa 2009, hyvissä ajoin ennen kauden alkua.Salsa alkuperäisessä kokoonpanossaan keväällä 2009

Sen koommin tuohon ei ole suuria muutoksia ollut tarpeen tehdä. Kammet ovat vaihtuneet XTR:istä Middleburnin Duoiksi, kun halusin kahden eturattaan systeemin, samalla vaihdoin alkuperäisen SRAM:n etuvaihtajan tilalle Shimanon 105:n ja sittemmin Ultegran. Ohjaustanko meni uusiksi Rajamäellä keväällä 2011 ajetun kolarin jälkeen ja samalla vasen jarrukahva sai sen verran osumaa, että jarruiksi tuli vanhojen Juicy Ultimatejen tilalle SRAM X.X:t. Suurimpana muutoksena tuli, että vaihdoin keväällä 2011 keulaksi Fox F29:n ja se on kyllä vaikuttanut ajettavuuteen aika positiivisesti. Fox on Rebaa huomattavasti tukevamman tuntuinen ja kiertojäykempi ja se tuntuu pitkien alajalkojen kanssa todella selkeästi ohjattavuudessa.Salsa kaudella 2012

Osat:


Runko Salsa Mamasita (koko XL, vm. 2008)
Keula Fox F29
Ohjainlaakeri Hope Headset 1 1/8"
Stemmi Syntace F99 105mm
Ohjaustanko Syntace Duraflite Carbon
Satulatolppa Thomson Elite 27.2 / 410mm
Satula Specialized Toupe 143
Vaihdevivut Sram X-0 gripshift
Etuvaihtaja Shimano Ultegra
Takavaihtaja Sram X-0
Kammet Middleburn RS7 Duo 180mm (40/29 rattailla)
Keskiö Race Face Taperlock 68/108mm
Takapakka Shimano XT M770 (11-34)
Jarrut Sram X.X, 160mm levyillä
Kiekot Hope Pro II + DT Revolution + DT X470
Renkaat Schwalbe Rocket Ron 29x2,1" + Schwalbe SV 19A -sisuskumit 
Polkimet Time Atac AliumTämänhetkisellä kokemuksella ei tule äkkiä mieleen, minkälainen pyörä voisi olla omaan ajotapaani sopivampi. Tuo kiipeää todella hyvin, on vakaa ajaa alaspäin, käyttäytyminen poluilla on todella luontevaa ja se vaan tuntuu hyvältä. Vähän keveämpää kiekkosettiä on jo piirustuspöydällä ja ehkä se kymmenpykäläinen voimansiirtokin vähän houkuttaisi.

Seuraavaksi Salsa pitääkin taas pakata laatikkoon ja kohti uusia seikkailuja. Juhannus kuluu aivan uusilla poluilla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti