keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Mäkiviikko 4/4 - Garmisch-Partenkirchen

Kaikki hauska loppuu aikanaan ja arki alkaa - näin kävi myös meidän alppireissulle. Tässä vaiheessa, kun tätä kirjoitetaan on arkea tallustettu jo kolmisen viikkoa, ensimmäiset kisatkin ajettu ja reissu on enää hieno muisto mielessä. Onhan se vähän ollut siitä lähtien, kun sunnuntaina piti suunnata auton nokka kohti Münchenia, jonkinlaista henkistä Garmisch-Partenkircheniä. Lähtöhetkelläkin sai ikäänkuin vastatuuleen polkea vuokra-Mitsubishiä, jotta sai itsensä irti noista maisemista ja kiitotien päähän, mistä lähtisi lento takaisin kohti pohjoista. Eikä se näillä tasaisillakaan juuri ole helpottanut.

Matkalla piti käydä sitten ihailemassa sitä ihan oikeaakin Garmisch-Partenkircheniä. Vaikka se nykyään onkin tunnettu perinteisestä mäkiviikon uudenvuodenpäivän kilpailusta, niin tuollakin paikalla on melko tiukka historia natsi-Saksan ajoilta. Vuonna 1936 alueella järjestettiin näyttävät talviolympialaiset ja heti perään sinne alettiin puuhaaman uusia ja nykyinen stadion on rakennettu silloisen propagandakoneiston ohjeilla tulevia kisoja silmällä pitäen. Sinällään uljas stadion jäi vain käyttämättä, kun maailmanhistoriassa alkoivat vähän isommat kisat muutaman vuoden päästä, eikä olympialaisia ehditty ikinä järjestämään.


 

Garmischin legendaarisella hyppystadionilla muistetaan vieläkin suuria hyppääjäsankareita seinämaalauksissa ja kyllähän tuo historia on suomalaiselle penkkiurheilijalle hienoa katseltavaa - kirkkaimpina tähtinä tietenkin Matti Nykänen ja Janne Ahonen. Melko hyvät akut saisi vaihtaa kristallipalloon, että osaisi kirjoittaa tähän seuraavan suomalaisen nimen, jota juhlitaan Garmisch-Partenkirchenin mäkimontussa, vai luotammeko siihen, että Ahonen hyppää "vielä yhden" kauden? Mäkimontun ravintolassa nautimme reissun viimeiset hapankaalit, makkarat ja vehnäoluet ja sitten nokka kohti lentokenttähotellia ja kotimatkaa.

Seuraavien reissujen suunnitteleminen on jo hyvällä alulla, mutta hoidetaan nyt tämä kilpailukausi ensin kunnialla pakettiin. Paljon uutta ja mielenkiintoista ehtii varmasti taas tapahtumaan myös tämän kesän aikana kotimaassakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti