maanantai 21. lokakuuta 2013

Talven tuloa odotellessa


Viime viikonloppuna ajettiin kauden 2014 ensimmäinen kisa: Cyclocrossin SM-kilpailut Liedossa ja minä vietin päivää kävellen ja grillaten makkaraa Isokankaalla. Tällaiset retket ja retkeily ylipäätäänkin ovat ehkä siisteintä, mitä tiedän, mutta kun samaan aikaan muut ajavat lempilajini Suomen mestaruuksista, niin täytyy myöntää, että eihän tämä kausi aivan niin mennyt, kuten suunnittelin. Mutta mitä kaikkea sitä sitten kaudella 2013 tapahtui...

Isokankaan pitkosilla lokakuussa 2013

Viime talvena sairastelut rajoittivat jossain määrin harjoittelua, mutta sain kuitenkin niinä lyhyinäkin terveinä hetkinä haettua lisää voimaa punttisalilta ja ajettua monta pitkää, hyvää talvipolkulenkkiä. Uudet prässiennätyksetkin tuli kellotettua tammikuussa, pakkasen paukkuessa nurkissa. Talven aikana hankittu peruskunto ei kuitenkaan ollut kovin vahva, varsinkin kun päädyin Espanjan leirin jälkeen viikoksi rajun vatsataudin takia sängyn pohjalle. Kesän harjoittelun saikin aloittaa aika perusteista: pitkää lenkkiä ja maastoajotaitoa.

Parhaiten ajotaito tarttuu ajaessa kovaa ja sitä sainkin hyvin alkukauden kisarypistyksessäni, kun ajoin neljä kisaa kahteen viikkoon. Varsinkin Vimpelin maastoajon videolta näkee, kuinka jäykkänä ajoin alkukesästä pyörää, huh! Levi24:ssa olikin hienoa ajaa pitkiä siivuja valoisassa pohjoisen yössä ja parantaa ajolinjoja kerta toisensa jälkeen. 

Heinäkuun puolella kuntokin oli jo vahvasti nousujohteinen, joten aloin pikkuhiljaa tuomaan mukaan kovempia harjoituksia, muun muassa Ellinmaalla. Kovemmat harjoitukset tehosivat ja Seinäjoen maratonilla pääsin jo nauttimaan tutusta ajovauhdista ja ajoinkin kisan voittoon. Seuraavana päivänä Vaasan XC-kisassa olikin sitten taas vähän jumiutuneempi Heli viivalla, joten vielä en pystynyt ajamaan kahta kisaa peräkkäisinä päivinä. Mutta tavoitteenahan se oli syyskuun puoliväliä silmällä pitäen.

Syyskuuta ennen oli kuitenkin elokuu ja Finlandia MTB Messilässä. Finlandia on ollut pitkään lempikisojani, se on hyvin järjestetty ja rata on kertakaikkiaan hyvä massatapahtumalle. Tavoitteenani oli ajaa hyvä ja vahva ajo ja onnistuin siinä hyvin. Maaliin tullessani olin todella tyytyväinen suoritukseeni. Elokuussa myös aloin oikeasti miettimään ensi kauden kisakalustoani, pitäisiköhän sitä sittenkin siirtyä 650b-leiriin...

Syyskuun alussa toteutin sitten vihdoin pitkään itäneen haaveeni - hankin suunnistuslisenssin ja ilmoittauduin SM-pyöräsuunnistuksen keskimatkalle Vierumäelle. Samana viikonloppuna kisattiin myös maastopyörämaratonin SM-kilpailut Tampereella, joten tätähän minä jo heinäkuussa treenasin - kahdet SM:t samana viikonloppuna. Reissu oli omalta osaltani varsin onnistunut, vaikka sairastelut vähän menoa haittasivatkin.

Syyskuu alkoi siis flunssaisissa merkeissä, mutta sain kuitenkin ajettua ensimmäisen tavoitteeni kunnialla läpi. Pikkuisen lepoa kisojen perään ja sitten kohti cyclocrossin SM:iä, se oli suunnitelma. Krossariakin tuli kesän aikana kevennettyä varsin mukavasti FFWD 4R-kiekoilla ja Schwalbe Rocket Ron-tuubeilla. Tämä muutos toi ajettavuuteen uuden pykälän - nyt pyörä suorastaan ampaisee liikkeelle kurveista. Painoakin karisi mukavasti, 7,5kg on varsin soppeli paino miniatyyrikokoiselle krossarille.

Kona Major Jake syksyllä 2013

Vaan kaikki ei aina mene kuten Strömsössä. Kun kerran onnistuu syksyllä pääsemään flunssakierteeseen, kestää siitä eroon pääseminen tunnetusti pitkään. Joten tänäkin vuonna jouduin jättämään cyclocrossin SM-kisat väliin ja keskittymään itseni parantelemiseen. Harmitti todella, että olin rakentanut krossaria vain kahta lokakuista viikonloppua varten ja sitten en voinut itse niihin osallistua. Onneksi pyörä kuitenkin pääsi kisafiiliksiin, kun Suvi pyysi sitä lainaksi Oulun avoimiin CX-mestaruuskilpailuihin ja hän ajoikin siellä varsin komeasti voittaen naisten CX-sarjan!

Mutta vaikka syksy menikin vähän penkin alle, sain viime kesästä paljon uutta intoa harjoitteluun ensi talvelle ja varsinkin ensi kesälle. Minun puolesta talvi saisi jo kohtapuoleen tullakin, tavoitteenani on pitkästä aikaa hiihtää reilummin ja muutenkin keskittyä määräpainotteisempaan harjoitteluun. Ehkäpä osallistun jopa parin vuoden tauon jälkeen massahiihtoihinkin, kuka tietää... ;-)

Kohti talvea ja vuotta 2014!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti